Tips: Voorkomen dat je valt

Juist in deze vreemde tijd is het van belang om actief blijven. Als u op oudere leeftijd weinig beweegt, neemt de spierkracht in een snel tempo af. Op deze manier zorgt u er voor dat de kans op een val in of rondom het huis groter wordt. U kunt makkelijke aanpassingen maken in uw dagelijks leven om niet te vallen. Met deze tips van de beweegcoaches van Goed Bezig Gemert-Bakel staat u sterker op uw benen!

Blijf actief

Door iedere dag een half uur te bewegen blijft uw balans in orde en blijven uw spieren op sterkte. Thuis kunt u veel doen om uw balans en spieren te trainen. Zorg elke dag voor een (vast) moment waarop u wat oefeningen doet. Ga uw hele lijf bij langs van top tot teen om losmakende oefeningen te doen: draai uw nek, schouders, polsen, heupen en enkels. En blijf verder lekker veel bewegen in huis of in de tuin. Zodra de mogelijkheden er weer zijn, kunt u op zoek gaan naar een beweegprogramma in de buurt. De beweegcoaches helpen u daar graag mee op weg.

Maak uw huis veilig

Zorg voor voldoende licht in- en rondom het huis. Ook als u naar het toilet gaat ’s nachts. U denkt dat u uw huis goed kent, maar als u de avond er voor een wasmand op de overloop laat staan die u niet verwacht, kunt u lelijk ten val komen. Ook een veilige trap, met stevige trapleuning is van belang. Merkt u dat de kleedjes in huis glijden of verschuiven? Koop een antislipmat bij de bouwmarkt voor onder uw kleedje. Op deze manier schuiven de kleedjes minder en heeft u nog steeds warme voeten. Die antislipmat is ook van belang in de badkamer. Simpel aan te passen en heel veilig!

Draag stevige schoenen

Op uw slippers of sokken de trap af, is natuurlijk niet veilig. Draag stevige veter schoenen met een zool met voldoende profiel en lage hak. Klittenband schoenen kunnen ook erg handig zijn. Belangrijk is wel dat als u merkt dat het klittenband minder goed plakt dit direct laat vervangen.

Span uw spieren aan

Bent u duizelig als u op staat? Blijf waar u bent, span uw beenspieren goed aan en wacht tot het voorbij is voordat u wegloopt. Door het aanspannen van uw benen begint uw bloed weer goed te stromen en is de duizeligheid snel voorbij.

Vragen of hulp nodig?

Wilt u meer bewegen, maar weet u niet zo goed hoe? Neem contact op met beweegcoach Tijn via tijn@negen.nl. Hij helpt u graag!