KennisFabriek Special: Wheelchair Skills

Tijdens de Nationale Sportweek vindt op vrijdag 18 september de eerste KennisFabriek van het nieuwe schooljaar plaats. Nederlands sporter en medaillewinnaar Kees-Jan van der Klooster en Joop, 10-jarige jongen uit Gemert, doen hun verhaal. Beiden zitten ze in een rolstoel. De activiteit is een samenwerking tussen Bibliotheek De Lage Beemden en Goed Bezig! Gemert-Bakel. En mede mogelijk gemaakt door Crossfit Gymert.

Kees-Jan en Joop

Kees-Jan en Joop vertellen hun levensverhaal. Hoe is het om in een rolstoel te zitten? Wat doet dat met je? En welke mogelijkheden zijn er nog? Joop wil kinderen laten zien en ervaren wat je nog wél kunt in een rolstoel. Dat is meer dan je denkt! Als andere kinderen dat weten, maakt dat het samen spelen zoveel makkelijker en leuker. Kees-Jan kreeg in 2001 een ongeluk bij het snowboarden. Kees-Jan gaf niet op en bleef sporten. Tijdens de Winter X Games won hij goud en twee keer brons op het onderdeel zitski cross en in 2010 en 2014 nam hij voor Nederland deel aan de Paralympische Spelen. Kees-Jan vertelt over zijn bedrijf KJ projects. Opgericht om de misverstanden over de mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen met een beperking te veranderen.

Ervaar het zelf

Na de lezing kunnen de kinderen zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten door een rolstoelparcours af te leggen en leren ze coole trucs. Ze maken hierbij kans op één van de gesigneerde stripboeken van Sam & Sarah – je kunt meer dan je denkt, geschreven door Kees-Jan. Kortgeleden hebben Joop en zijn moeder met een wedstrijd meegedaan en dit stripboek gewonnen. Het gewonnen stripboek hebben zij aangeboden aan de Bibliotheek, zodat zoveel mogelijk kinderen het kunnen lezen. Uit deze prachtige actie is toen het idee van deze KennisFabriek ontstaan.

Vol = vol

De KennisFabriek Special vindt plaats op vrijdag 18 september van 16.00-17.30 uur bij De Eendracht in Gemert. Inloop 15.30 uur. En is bedoeld voor kinderen van groep 4 t/m 8. Ook kinderen die in het dagelijkse leven in een rolstoel, zitten zijn van harte welkom om aan te melden. Zij kunnen het voorbeeld geven en extra skills bijleren. Meedoen kost €5. Bibliotheekleden betalen € 3,50. Kaartjes zijn alleen online te koop via www.bibliotheeklagebeemden.nl. Meld je snel aan, want vol is vol.

Meer info: Bibliotheek De Lage Beemden, via Angelique Biemans (0492- 323245 of angeliquebiemans@bibliotheekdlb.nl).