Fitheid van Bakel onder de loep

Samen met huisarts Peter van Erp en Vitaforum organiseerden we op zaterdag 11 mei een fittest in Bakel. Meer dan 23 enthousiaste 55-plussers hebben hun fitheid gemeten. De oudste deelnemer was 92 jaar. Het was een groot succes.

De fittest bestaat uit verschillende metingen, zoals de bloeddruk, het gewicht, de wandeltest en de zit en weer staan test. “Ook hebben we de handknijpkracht van de deelnemers getest. De handknijpkrachttest meet veel meer dan alleen de kracht in de handen. Het geeft een goede inschatting van de spierfunctie en de totale hoeveelheid spiermassa in het lichaam”, aldus Sandrijn. “Alle testen samen geven een goede indruk van hoe het met de fitheid van de senioren is gesteld”, zo vertelt Tijn. Na verschillende testen volgde een adviesgesprek. Hier werden de resultaten van de fittest besproken, elke deelnemer heeft sportadvies gekregen en is doorverwezen naar een passende beweeggroep.

Nieuwe beweeggroepen

Er worden twee nieuwe beweeggroepen opgestart. Een beginnersgroep met voornamelijk zittende oefeningen en een gevorderde groep met staande oefeningen. “Juist voor ouderen is bewegen ontzettend belangrijk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Met deze beweeggroepen willen we dat ouderen zich beter voelen, langer gezond blijven, hun bewegingsapparaat versterken en minder snel vallen. Maar ook het sociale aspect bij ouderen is erg belangrijk. Tijdens adviesgesprekken kwam ter sprake dat veel ouderen weinig uit huis komen en niet veel sociale contacten hebben. Nadat ik ze vertelde over de beweeggroepen en de kop koffie naderhand leverde veel blijdschap op. Niet alleen bij de deelnemers, ook bij mij”, vertelt Inge trots.

Doe je ook mee?

Vanaf vrijdag 24 mei starten we met de beweeggroepen in het parochiehuis in Bakel (Gemertseweg 2 in Bakel). De beginnersgroep is van 10.00-11.00 uur en de gevorderde groep is van 11.00-12.00 uur. De eerste zeven weken kun je gratis deelnemen. Daarna volgt er mogelijk een kleine bijdrage. Iedereen mag meedoen.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij Inge Poos via inge@goedbeziggemertbakel.nl of 06-11290140.