Bakel beweegt ouderen

Naar aanleiding van fittesten in Bakel zette beweegcoach Inge twee beweeggroepen op. Sinds kort nemen drie vrijwilligers het van haar over. “Daarmee is Bakel echt een voorbeeld voor andere dorpen”, aldus Inge.

Huisarts Peter van Erp, Sandrijn Jansen (VitaForum) en de sport- en beweegcoaches van Goed Bezig Gemert-Bakel sloegen de handen inéén voor de ouderen in Bakel. Samen organiseerden ze dit jaar fittesten voor (inactieve) ouderen. Aan de hand van de resultaten zijn twee beweeggroepen opgezet. “Ik kan het me als de dag van vandaag herinneren: de allereerste beweegles. De ouderen kwamen binnen en gaven direct aan dat dit waarschijnlijk niets voor ze was. “De volgende week zal ik er denk ik niet meer bij zijn”, gaven ze aan. Hierdoor werd mijn drive om er iets van te maken alleen maar groter!”, vertelt Inge enthousiast.

Samen bewegen

“Een groepje ouderen ging naast de beweegles ook met elkaar wandelen. En elke week hoorde ik weer enthousiaste reacties hoe fijn ze het vonden om sámen te bewegen.” En dat was niet alles. Wekelijks werd de groep getrakteerd op walnoten van mevrouw van den Heuvel. Volgens haar zonde om ze niet op te rapen en ze op de laan kapot te laten rijden. Inge is blij: “Ze komen niet alleen in beweging, maar ook in contact met elkaar. Geweldig om te zien dat de groep begint te stralen als ze ontdekken, dat ze iets voor elkaar kunnen doen of betekenen.”

Bakel is een voorbeeld

“Bakel is echt een voorbeeld. Met dit verhaal wil ik andere dorpen inspireren om ook aan de slag te gaan.” Om vervolg te kunnen geven aan de beweeggroepen ging Inge op zoek naar een geschikte vrijwilliger om het stokje aan over te dragen. “Een vrijwilliger die met net zoveel passie deze groep in beweging brengt.” Zo raakte ze in contact met Christian Peijs, een oud vakleerkracht gym, Joke Verberkt en Tonnie van Kan. Het klikte meteen en hun passie om de ouderen in Bakel in beweging te krijgen én houden was even groot. Vanuit de Stem van Bakel wordt de beweeggroep voortgezet. “En natuurlijk blijf ik betrokken. Samen denken we na over de invulling van de beweeggroepen en laten we de beweeggroepen verder groeien. In Bakel zijn ze goed bezig en in het bijzonder natuurlijk de ouderen van de beweeggroep van Christian, Joke en Tonnie!”

Goed Bezig Gemert-Bakel - Bakel beweegt ouderen