Inhoud en acties Preventieakkoord Gemert-Bakel

Het Preventieakkoord Gemert-Bakel is opgebouwd aan de hand van vijf thema’s. Lees hieronder de samenvatting per thema of download het hele Preventieakkoord via de button onderaan.

Gezonde voeding en bewegen

Een gezond gewicht is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Onder andere een gebrek aan kennis en kunde over gezonde voeding of beweeg- en sportmogelijkheden kunnen een barrière vormen. In Gemert-Bakel willen we iedereen stimuleren om een gezonde keuze te maken.

Roken, alcohol en andere drugs

Roken, alcohol en drugs zijn slecht voor de gezondheid. Daar zijn inmiddels steeds meer mensen zich van bewust. Helaas worden deze middelen nog steeds veel gebruikt, zowel door jongeren als volwassenen en ouderen. In Gemert-Bakel willen we toewerken naar een situatie waarin roken, alcohol en drugs er niet meer ‘gewoon bij horen’ en waarin volwassenen het goede voorbeeld geven aan de jongere generatie.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Dat hoort nou eenmaal bij het leven. Voor sommige mensen kunnen gevoelens van eenzaamheid belemmerend zijn. Eenzame mensen kunnen gevoelens van leegte, verdriet en angst hebben. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven.

Weerbaarheid

Kinderen die weerbaar zijn kunnen op een goede manier hun grenzen aangeven, opkomen voor zichzelf en hebben zelfvertrouwen. Weerbare kinderen worden minder vaak gepest en kunnen beter ‘nee’ zeggen. In Gemert-Bakel gunnen we dit ieder kind. In Gemert-Bakel hebben we niet alleen aandacht voor de weerbaarheid van kinderen, maar ook voor de weerbaarheid van volwassenen en ouderen.

Gezonde leefomgeving

Een gezonde leefomgeving wordt als prettig ervaren en nodigt jong en oud uit tot gezond gedrag. In een gezonde leefomgeving is het aantrekkelijker om te bewegen en wordt onderlinge ontmoeting gestimuleerd.